Vinimportören Löddrig Häst och Restaurang E&G på Birger Jarlsgatan fördjupar sitt samarbete och fortsätter satsa på nya generationens tyska hantverksviner.

  • Ägarna bakom Restaurang E&G köper in sig i Löddrig Häst AB.
  • Samarbetet inom tyska hantverksviner eskaleras med målsättning om att bli Sveriges främste leverantör av högkvalitativa tyska hantverksviner.
  • Samarbetet med Systembolaget avslutas.

Linus Lönnroth från Löddrig Häst och Erik Florén från E&G sammanfördes 2017 av sommelieren Camilla Forslund på the Winery Hotel i Solna och har samarbetat sedan dess. När Erik och hans partner Jessica, våren 2019, skulle dra igång sin restaurang Egon och Gösen (sedermera E&G) fanns det redan från start en önskan att rikta in sig mot Tyskland. Erik, som är utbildat sommelier med specialexpertis inom tyska viner, gavs fria tyglar att välja ut nya producenter, som Löddrig Häst därefter importerade –

succén var omedelbart och E&G blev vintern 2019 utsedd till ”årets vinbar” av Allt om Vin.

Linus Lönnroth, som till vardags är CFO och delägare i fintechbolaget Heynow, gav gärna Erik frihet att botanisera i tyska producenter. Dels hade han själv begränsad kapacitet att ägna sig åt inköp eller försäljning under 2019, dels såg man en affärsmässig logik i att satsa på Tyskland när en konjunkturavmattning stod inför dörren – den tyska vinmarknaden kunde erbjuda såväl kraftigt förbättrad kvalitet efter stora generationsskiften bland vinmakarna, dels en effektivare marknad med mer konkurrensmässiga priser. Vinskribenten Mikael Mölstad skriver i Svenska Dagbladet den 5 december 2019 om tyska viner under rubriken ”Bakåtblickande – vägen fram för Tyskland” där tesen om de tyska vinernas frammarsch bekräftas. Löddrig Häst kan idag stoltsera med en robust portfölj av tyska hantverksviner från ett tiotal producenter.

Från och med julen 2019 intensifieras samarbetet genom att Erik Florén går in på ägarsidan i Löddrig Häst. Man har höga ambitioner med sin tyska vinportfölj och siktar på att ta positionen som den främsta vinimportören av tyska hantverksviner med högklassiga restauranger i Stockholms- och Göteborgsregionen som sin primära målgrupp. Löddrig Häst har tidigare erbjudit sina viner via beställningssortimentet på Systembolaget, men har sedan hösten 2019 valt att avsluta detta erbjudande. Bolaget undersöker nya alternativ för distribution mot slutkund

Löddrig Häst AB är en Göteborgsbaserad vinimportör som drog igång sin verksamhet hösten 2016, med fokus på italienska hantverksviner riktade mot restaurangmarknaden i Göteborg och Stockholm. Bolaget etablerades av familjen Lönnroth och har under de inledande åren byggt upp en lojal kundkrets bland bättre restauranger runt en portfölj beståendes av varumärken som Caiarossa och Toggenburg från Toskana, Ca’Barun och La Tribuleira från Piemonte samt Julien Chopin, Domaine Leyre Loup och Chateau Canadel från Champagne, Beaujolais och Bandol.

Restaurang E&G på Birger Jarlsgatan etablerades 2019 av paret Erik Florén och Jessica Lindo och satsar på rustik men vällagad mat gjord på ekologiska råvaror för att delas över bordet – till exempel småplock, snacks och grytor. En omfattande vinlista, som till största del består av tyska hantverksviner – importeras i samarbete med Löddrig Häst och förärade restaurang E&G utmärkelsen ”Årets Vinbar” av Allt om vin vintern 2019.

 

Kontakt: Linus Lönnroth 0736-606050 (Göteborg), Erik Florén 0722-500700 (Stockholm)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *