Vin

Vinbolaget startades egentligen av min bror Magnus och min hustru Cecilia. Själv hade jag aldrig reflekterat över att vårt gemensamma intresse för vin var något som man kunde kapitalisera på. Ska jag vara helt ärlig hyser jag ibland fortfarande mina tvivel. Någon sa en gång att det bästa sättet att tjäna en liten förmögenhet på vinhandel, är att starta med en stor förmögenhet och det ligger någonting i detta uttalande.

Ska man bli framgångsrik ur ett ekonomiskt perspektiv krävs det stora volymer och det enda sättet att uppnå det på är att komma in i Systembolagets standardsortiment, vilket inte är något vi har prioriterat alls. Vi har snarare tänkt att om restaurangerna lär sig att när Löddrig Häst kommer på besök har de med sig riktigt bra vin till bra priser och ypperlig service, då bygger vi väl någon form för varumärke. Om detta varumärke sen kan användas till att bygga värden på får bli ett framtida nästa steg.

Efter att Magnus och Cecilia hade tagit sig igenom den mödosamma processen att skaffa alla nödvändiga tillstånd, skattelager och inte minst lite vin från några producenter, som vi känner i Piemonte riktades plötsligt blickarna mot mig…

-Någon måste ju skaffa några kunder åt oss också.

Jag tog med mig några flaskor under armen och klampade in på stans restauranger utan att egentligen veta så mycket om hur den svenska vinbranschen fungerar. Förmodligen sålde jag vårt vin alldeles för billigt, för kunder fick vi utan några större problem.

Löddrig Häst har nu funnits under ett par år och finns representerade på en hel del bättre restauranger i såväl Stockholm som Göteborg. Vi växer försiktigt och vi koncentrerar oss på att hitta riktigt bra hantverksviner från regioner som vi känner till väl. Vi är sannolikt starkast inom Toscana, men är också skapliga på Piemonte och Beaujolais. För tillfället är vi emellertid väldigt fokuserade på Tyskland och håller precis på att lansera ett antal ypperliga producenter.

www.loddrighast.com